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INTRODUCTION 

 

Supplementing my October 9 and 12 research memorandums are my further comments on the 

Co-op Information Package, or the Plan, based on my review of the draft e-mailed to me by 

Val on October 5. 

 

ISSUE NO. 1 

 

The present draft of the Plan contains no provision for the creation of committees of the 

Board of Directors, including the executive committee.  Indeed, the Plan offers no explicit 

mechanism for the establishment of committees, standing or ad hoc, and the appointment of 

their members.  

 

Section 3.02 (“Power and Duties”) of Article III (“Directors”) of the Bylaws confers upon the 

Board of Directors “all powers and duties necessary to administer the affairs of the 

Corporation including, but not limited to, the election of the officers of the Corporation.”  

This Bylaws section also vests the board with the discretion to “do all such acts and things 

except those acts which by law, these By-Laws or the Certificate of Incorporation, are 

directed to be exercised and done by the Shareholders or are expressly prohibited.”  

(Emphases added.) 

 

Given the Board of Director’s sweeping Bylaws-based authority, in the absence of any 

reference in the Certificate of Incorporation or the Bylaws addressing the formation of 

committees, the Board would make the decision.  However, regarding, for example, the 

creation of the executive committee – widely but erroneously presumed to be a board within a 

board or, even worse, an inherently fully-empowered substitute for the entire board between 

board meetings – state law imposes various restrictions. 
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To begin with, the executive committee can have only the authority the full board of 

directors bestows upon it.  State law says:  “If the certificate of incorporation or the 

bylaws so provide, the board, by resolution adopted by a majority of the entire board, 

may designate from among its members an executive committee and other committees, 

each consisting of one or more directors, and each of which, to the extent provided in the 

resolution or in the certificate of incorporation or bylaws, shall have all the authority of 

the board.”
1
 (Emphasis added.) 

 

Assuming that Article III, Section 302 of the Bylaws satisfies the primary prerequisite of 

the preceding section of state law ―“If the certificate of incorporation or the bylaws so 

provide”
2
― the executive committee’s composition and authority must then fulfill two 

statutorily-required conditions:  They must be the result of (1) a resolution (2) adopted by 

a majority of the entire board.  Significantly, the latter condition implies an absolute 

majority of the directors, as opposed to a majority of the directors present at a meeting at 

which a quorum is present. 

 

As a way of ensuring that certain important matters are reserved for consideration by the 

full board of directors, whose members shareholders elect with the expectation that they 

will make corporate decisions as a full rather fractional collective, state law prohibits a 

board of directors from granting certain powers to the executive committee and, 

consequently, the executive committee is restricted from: 

 

• Submitting to shareholders any action required by state law to be approved by 

shareholders 

• Filling vacancies on the board of directors or any committee of the board of directors 

(including the executive committee) 

• Amending, repealing, or adopting the bylaws 

• Determining compensation of directors for serving on the board or any committee 

• Amending or repealing any board resolution (for instance, the one creating the 

executive committee)
3
 

 

To return to Article III, Section 302 of the Bylaws, in the event the extensive powers it 

grants to the board of directors fall short of the requirement under state law of a provision 

in the certificate of incorporation or the bylaws authorizing the board of directors to 

create committees, I recommend that specific language be written into the Bylaws 

permitting the creation of the executive committee and any other committees, standing or 

ad hoc, envisioned by the MHA Board of Directors.  In addition, I recommend a catchall 

provision such as the following:  “Other Committees.  The Board of Directors shall also 

have the power to appoint such other committees, standing or ad hoc, in accordance with 

Section 712 of the Business Corporation Law, as it deems appropriate.” 
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Finally, it is often overlooked that minutes must be kept of an executive committee’s 

meetings.  In this regard state law mandates:  “Each corporation shall keep correct and 

complete books and records of account and shall keep minutes of the proceedings of its 

shareholders, board and executive committee, if any….”
4
 

 

 

ISSUE NO. 2 

 

Section 2.08 (“Eligibility to Vote; Good Standing”) in Article II (“Shareholders”) of the 

Bylaws says:  “A shareholder shall not be in good standing and shall not be eligible to 

vote or to be elected to the Board who is shown on the books or management account of 

the Corporation to be more than two months delinquent in maintenance due to the 

Corporation or whose tenancy has been terminated by the Corporation by reason of a 

substantial lease violation.” 

 

This validity of this provision is legally questionable.  State law mandates that every 

shareholder can vote unless the certificate of incorporation, not the bylaws, says 

otherwise.  Specifically regarding limitations on shareholders’ right to vote, state law 

says:  “The certificate of incorporation may provide, except as limited by section 501 

(Authorized shares), either absolutely or conditionally, that the holders of any designated 

class or series of shares shall not be entitled to vote, or it may otherwise limit or define 

the respective voting powers of the several classes or series of shares, and, except as 

otherwise provided in this chapter, such provisions of such certificate shall prevail, 

according to their tenor, in all elections and all proceedings, over the provisions of this 

chapter which authorizes any action by shareholders.”
 5
 

 

Furthermore, according to state law:  “The bylaws may contain any provision relating to 

the business of the corporation, the conduct of its affairs, its rights or powers of the rights 

or powers of its shareholders, directors or officers, not inconsistent with this chapter or 

any other statute of this state or the certificate of incorporation.”  (Emphasis added.) 

 

In sum, if a corporation’s restriction of a shareholders’ right to vote is not articulated in 

the certificate of incorporation, where it is required under state law, it cannot in the 

alternative be asserted in the bylaws. 

 

 

ISSUE NO. 3 

 

Section 2.06 (“Quorum”) of Article II (“Shareholders”) of the Bylaws says:  “At all 

meetings of the shareholders of the Corporation, the presence, in person or by proxy or 

mail-in, of one half (1/2) of all shareholders eligible to vote shall be necessary to 
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constitute a quorum for the transaction of business.”  In particular, this section’s 

construction of a mail-in meeting is questionable. 

 

First, there is no such a thing as a meeting by mail-in.  However, state law does authorize 

shareholders to conduct business – to take action by vote on a particular issue – without 

holding a meeting.  This is known as written consent or action by consent.   

 

As importantly, states law requires that such a consent be in writing and signed 

(consented to) by all the shareholders entitled to vote.  Specifically, state law says:  

“Whenever under this chapter shareholders are required or permitted to take any action 

by vote, such action may be taken without a meeting on written consent, setting forth the 

action so taken, signed by the holders of all outstanding shares entitled to vote 

thereon…”
6
 (Emphasis added.)  In other words, unanimous consent is required.  

Therefore, the existing Bylaws requirement of one-half of all shareholders eligible to vote 

“by mail-in” does not pass legal muster.  

 

State law does allow for less than unanimous consent, but only if there exists in a 

corporation’s certificate of incorporation a provision that allows for it.   The law says: 

“…[O]r, if the certificate of incorporation permits, signed by the holders of outstanding 

shares having not less than the minimum number of votes that would be necessary to 

authorize or take such action at a meeting at which all shares entitled to vote thereon were 

present and voted.  In addition, this paragraph shall not be construed to alter or modify 

the provisions of any section or any provision in a certificate of incorporation not 

inconsistent with this chapter under which the written consent of the holders of less than 

all outstanding shares is sufficient for corporate action.”
7
  No such provision is found in 

the Plan’s Bylaws. 

 

Logically, everything stated above applies also to Section 17.01 (“General”) of Article 

XVII (“”Amendments to By-Laws”) of the Bylaws, which references the quorum 

requirements in Article 2 previously discussed.  Section 17.01 of Article XVII says:  

“…[A]ny provision of these By-Laws may be amended, modified, added to, or deleted by 

the affirmative vote of not less than 66 2/3 in number of all Shareholders either taken at a 

duly constituted meeting thereof or given in writing without a meeting as provided in 

Article Two hereof.”  (Emphasis added.)  As is the case with so-called mail in meetings, 

amending the Bylaws without holding a meeting requires unanimous consent. 

 

 

ISSUE NO. 4 

 

To promote transparency, encourage shareholder participation, and acquaint shareholders 

with board governance, it is not uncommon for housing co-ops to have a provision in 
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their bylaws requiring the board of directors to hold a certain number of open board 

meetings.  In the Mitchell-Lama co-op where I once lived and served as board president, 

the board was required to have four open board meetings, in addition to the annual 

membership meeting.  I recommend, then, the following provision:  “The Board of 

Directors shall hold three board meetings open to the Shareholders.  The meetings shall 

take in the months of January, April, and July, with the date, time, and location to be 

determined by the board of directors.  Provision shall be made at the meetings for 

Shareholders to address the board.  The minutes of each meeting shall be made readily 

and promptly available to Shareholders.” 

 

 

ISSUE NO. 5 

 

Also absent from the Plan Bylaws is a provision for a parliamentary authority, which, in 

the final analysis, is key to having fair, efficient, and effective board, committee, and 

shareholder meetings, where the will of the majority prevails yet the voice of the minority 

is heard.  I propose the following provision:  “The rules of parliamentary procedure 

contained in the current edition of ‘Robert’s Rules of Order, Newly Revised’ shall govern 

the proceedings of the meetings of the corporation in all cases in which they apply and in 

which they are not inconsistent with these Bylaws, the corporation’s Certificate of 

Incorporation, and any special rules of order which the Board of Directors may from time 

to time adopt.”  

 

 

ISSUE NO. 6 

 

In order to make the Bylaws comply more fully with state law, I recommend that to the 

beginning of Section 6.06 (“Examination of Books”) of Article VI (“Fiscal 

Management”) of the Bylaws be added the following language:  “The corporation shall 

keep correct and complete books and records of account and shall also keep minutes of 

the proceedings of shareholders, the Board of Directors, the executive committee and 

other committees established or authorized by the Board of Directors, and shall keep at 

the office of the corporation current and complete lists of shareholders, the board of 

directors, and committee members.”    

 

I also propose that the following clause be inserted:  “All books and records of the 

corporation may be inspected by any Board member or director for any proper corporate 

purpose at any reasonable time.”  Although codification of this access might seem 

unwarranted, given the sweeping powers and thus the stature in the corporation had by 

the board of directors as a whole, misconception very frequently trumps common sense, 

resulting in a board within board, with officers seemingly in the know, their additional 
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knowledge imbuing them with disproportionate power, and the non-officers in the dark, 

resentful and unintentionally and embarrassedly ineffective.  The misconception is that 

only officers should have the privilege of unfettered access to all the books and records of 

the corporation.  Common sense, on the other hand, which is reflected in the law, is that 

since all board members have a legal and unwaivable duty to exercise loyalty, care, and 

prudence in monitoring the affairs of the corporation for its well-being, all of them under 

the law have an equal right to have access to all the documents and information they need 

to execute their duties. 

 

 

ISSUE NO. 7 

 

Regarding the duties of the Secretary of the Board of Directors, the Bylaws say that he or 

she “shall record or file….minutes.”  In most organizations the Secretary is given the 

option of having someone else record the minutes, such as an employee of the 

corporation.  The important thing is that the Secretary ensure that minutes are kept.  

Therefore, I recommend a minor change:  “shall keep, or cause to be kept, and 

file…minutes.” 

 

 

ISSUE NO. 8 

 

Section 4.06 (“Other Offices”) of Article IV (“Officers”) empowers the Board of 

Directors to supplement the officers designated in the Bylaws as they see fit.  I believe 

that it should be specified that only board members may be appointed as additional 

officers and that they have such as powers and duties as the Board alone, not the 

President or the Board, may prescribe. 
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ENDNOTES 

 
1 
B.C.L. § 712(a) 

2
 Id. 

3
 B.C.L. § 712(a)(1)-(5). 

4
 B.C.L. § 624(a). 

5
 B.C.L. § 601(b). 

6
 B.C.L. § 615(a). 

7
 Id.  

 
 

 

 


